Tips oss:
Tips
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
JOBBINTERVJU: Nordmenn som er åpne om sin kristne tro i søknader, har 17,5 prosent redusert sjanse for å komme til jobbintervju, ifølge forskningsprosjekt. Illustrasjonsfoto. Foto: Geralt / Pixabay
Etniske nordmenn som i søknaden sin er åpne om at de er kristne, blir sjeldnere innkalt til jobbintervju enn andre søkere. De har faktisk 17,5 prosent lavere sannsynlighet for å få komme på intervju, ifølge en ny forskningsrapport.
Tor-Bjørn Nordgaard
Publisert: 20.11.2024 kl 15:35
Sist oppdatert: 23.11.2024 kl 10:58
Det er blant annet forskerne Edvard N. Larsen og Arnfinn H. Midtbøen ved Universitetet i Oslo som står bak forskningen. De omtaler prosjektet i artikkelen «Det etniske hierarkiet» i novemberutgaven av Tidsskrift for samfunnsforskning. Funnene deres er også omtalt av Forskning.no.
De to forskerne har sendt 2.779 fiktive jobbsøknader til norske arbeidsgivere. I søknadene oppgir de ulike opplysninger om religiøs tilhørighet.
– Vi ser at for majoritetsnorske søkere, så har tilknytning til kristendom en klar negativ effekt på sannsynligheten for å kalles inn til jobbintervju, sier Arnfinn H. Midtbøen til Forskning.no.
Disse søkerne har ifølge forskningsprosjektet 17,5 prosent reduksjon i muligheten for å bli innkalt til jobbintervju sammenlignet med andre søkere.
Det er oppgitt kristen tilknytning i 832 av de fiktive søknadene og muslimsk tilknytning i 505 av dem.
Enda verre er det for muslimske menn med bakgrunn fra land utenfor Europa. Disse må ifølge forskningen søke nesten tre ganger så mange stillinger som menn med «majoritetsnorske navn» uten kristen tilknytning.
Samtidig som etnisk norske kristne har lavere sannsynlighet for å få komme på jobbintervju, har kristne jobbsøkere med bakgrunn fra land utenfor Europa faktisk høyere sannsynlighet for å bli innkalt til intervju. For kristne søkere fra andre europeiske land enn Norge, ser det ifølge forksningsprosjektet ut som at den religiøse tilknytningen ikke har noen betydning for om de blir innkalt til intervju eller ikke.
Forsker Anders Barstad fra Statistisk Sentralbyrå sier til Forskning.no at tallene er helt som forventet.
– Også i andre studier har vi sett at religiøsitet, og iallfall sterk religiøsitet, ikke er i overensstemmelse med det som er mainstream kultur i Norge i dag, uttaler han.
Søknadene ble sendt ut i perioden fra 2016 til 2018. Til sammen rettet prosjektet seg mot bedrifter i både Norge, Nederland, Storbritannia, Tyskland og Spania. Totalt ble over 18.000 søknader sendt ut. Av disse var altså bortimot tre tusen sendt til norske bedrifter. Mønsteret av diskriminering av kristne arbeidssøkere ser ut til å kunne være et særnorsk fenomen, ifølge forskerne.
Du vet om alt det gode som skjer der du bor, i din menighet, blant dine venner og omgangskrets. Er det noe Verdinytt bør løfte fram? Ta kontakt med oss i avisredaksjonen!
I appen får du kronologisk oversikt over alt vi har publisert. Du får også mulighet til å lagre artikler du gjerne vil finne tilbake til, og du kan legge inn dine egne søkeord for å få oversikt over alt vi skriver om temaer du er spesielt opptatt av. Når du har appen installert, sender vi dessuten jevnlige push-varsler slik at du lett får med deg de siste viktige nyhetene. Les mer om appen her.
Kommenter denne artikkelen
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Hylles som hedersgjest i første program.
19 terrorister er bekreftet drept og 240 terrormistenkte er arrestert. Her er historien om hva IDF kan rapportere etter en omfattende militæroperasjon mot et sykehus i Gaza i helgen.
Fem av de siste åtte nettene har rakettalarmen gått over store deler av det sentrale Israel. Israel svarer med luftangrep mot terrorgruppen i Jemen.
Mandag kveld får ikke Rune Edvardsen lenger kontakt med de over 50 jentene på Dina-stiftelsens senter.
«Det er så gøy å se Universets Gud komme ned og gjøre noe iblant oss. Jeg blir like ´starstruck´ hver gang.»
Møt TV2-journalist Tonje Steinsland som laget serien «Under Guds øye».
80 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz.
«Jeg er med på The Voice for å finne ut hvem jeg er i musikken, ikke bare hva som er Børud i meg.» Se hvordan det gikk. Se video!
Dag-Inge Ulstein snakket blant annet om abort og dødshjelp i sin første tale som partileder. Legg også merke til den nye, gule logoen - der hjertet er fjernet.
Det ble sannsynligvis begått eller bestilt minst 24 æresdrap i Norge i perioden 2000–2022, ifølge ny Kripos-rapport.
Forskere har sendt 2.779 fiktive jobbsøknader til norske arbeidsgivere. I søknadene oppgir de ulike opplysninger om religiøs tilhørighet.
«Men Pride er jo ikke en ideologi!» vil kanskje noen rope i umiddelbar affekt. Tenker du slik, har du forstått lite av hva ideologi er, skriver Marianne Brattgjerd.
Se programmet her, torsdag klokken 22 eller når som helst etterpå.
Vil du se den gode, oppbyggelige og tankevekkende forestillingen, «Det første i vår lov...», må du være rask. Se bildene her!
I ukens verdkronikk skriver evangelist og pastor Geir Johannessen: «Evangeliet om Jesus brakte glede, håp og liv til de gamle nordmennene da det kom til oss for tusen år siden. Hvorfor skulle ikke det kunne skje igjen?»
«Den norske loven om endring av juridisk kjønn er den mest ekstreme i verden» skriver to norske jusprofessorer, som advarer Sveriges riksdag mot å vedta en lignende lov.
«Viktig at brukerne er informert om en slik slagside»